Cucina Italiana

21:31

Dzisiejszy, sobotni obiad powstał pod wpływem inspiracji.
Inspiracją była książka kupiona jakiś czas temu w popularnym markecie. "Kuchnia włoska" Maxine Clark, to książka niezwykła. Teraz to wiem.
Widząc taką okładkę w sklepie nie mogłam przejść obojętnie!:) Zwłaszcza, że cena była bardzo atracyjna. Przez pierwszą noc po zakupie spałam z nią i przez  kilka dni jej nie zamykałam:) Często do niej wracam, kartkuję, przeglądam i oczywiście tworzę:) 
Przepiękne wydanie zawiera zachwycające ilustracje, dokładne instrukcje jak przygotować potrawę krok po kroku i mega ciekawostki na temat tradycji i powstawania dań, przekąsek, deserów rodem z Italii. Znajdziecie w niej przepisy m.in. na: smażone liście szałwii, lasagne, carpaccio ze świeżego tuńczyka, pieczone bakłażany z cytryną i miętą, rzymskie gnocchi z ziołami czy lody z riccottą i miodem akacjowym a nawet przepis na kawę po włosku. 
Uwielbiam kuchnię włoską, a Wy? 
Włoska sztuka gotowania jest prosta, gdyż naturalne, świeże składniki nie potrzebują wielu skomplikowanych zabiegów, by stać się wyborną potrawą. W kuchni włoskiej niepodzielnie rządzi pizza, dlatego autorka podaje osobne przepisy na ciasto do pizzy i sos do pizzy.
Signore e signori!:) Pizza!






Palce lizać! Pomimo, że była pieczona w piekarniku z termoobiegiem a nie w piecu opalanym węglem drzewnym, wyszła lekka i sprężysta z chrupiącą skórką. 
Taka jak lubimy.
Polecam książkę i domowe pieczenie pizzy. Dla mnie to ogromna frajda i mnóstwo radości. Smacznego! ;)

********************
Pozdrawiam

Joanna
JoConcept

You Might Also Like

2 komentarze

  1. Uwielbiam włoską kuchnię za prostotę i kocham pizzę! :)
    Anaberry

    OdpowiedzUsuń