Focaccia z rozmarynem i papryką
17:43
Hello moi mili! :)
W domu zabrakło chleba. A jak chleba brakuje to już prawdziwy dramat dla takiego wielbiciela wypieków jak mój Ł.... Nie zastanawiając się długo upiekliśmy grubą, puszystą i okrągłą focaccię z rozmarynem i papryką :)
Dwie formy zjedliśmy w ekspresowym tempie.
Idealna przekąska na śniadanie i kolację. Z masełkiem lub z oliwą z oliwek smakuje wybornie.
Sekret lekkiego ciasta podobno tkwi w trzykrotnym(!) wyrośnięciu i ugniataniu dłońmi wierzchu ciasta, tak by oliwa utrzymywała się w zagłębieniach podczas pieczenia. Dacie radę ;) Nie jest to szybki wypiek, ale smak wynagradza wszystko.
Przepis zaczerpnęłam z książki "Kuchnia włoska" Maxine Clark. Dodałam od siebie tylko paprykę.
No to do roboty... :)
Potrzebujemy:
składniki na 2 sztuki o średnicy 25 cm.
2 formy do ciasta lub blachy do pizzy o średnicy ok. 25 cm.
750 g. pszennej mąki uniwersalnej
1/2 łyżeczki soli morskiej
25g. świeżych drożdży
150 ml oliwy z oliwek extra vergine
450 ml ciepłej wody
gruboziarnista sól morska
suszony rozmaryn
jedna mała papryka
Do dużej miski wsypujemy mąkę i sól morską, w środku wykonujemy zagłębienie i wkruszamy drożdże. Dolewamy 3 łyżki oliwy z oliwek i zagniatamy, aż ciasto nabierze ziarnistej konsystencji. Wlewamy ciepłą wodę. Wyrabiamy ciasto aż będzie jednolite.
Przekładamy ciasto na posypaną mąką powierzchnię. Przez 10 min. wyrabiamy ciasto, aż stanie się gładkie i elastyczne. Powinno być miękkie, jeśli nie jest dodajemy więcej mąki, za każdym razem po 1 łyżce. Wkładamy ciasto do naoliwionej miski, przykrywamy wilgotnym ręcznikiem kuchennym i zostawiamy w ciepłym miejscu, bez przeciągów do wyrośnięcia. Powinno podwoić swą objętość, co zajmuje od 30 min. do 1,5 h.
Ściskamy ciasto i dzielimy na połowy. Wykładamy je na posypaną mąką powierzchnię i każdą połowę formujemy w kształt kuli. Wałkujemy je na dwa koła, każde o średnicy 25 cm. i wkładamy do naoliwionych foremek. Przykrywamy wilgotnym ręcznikiem kuchennym i odstawiamy ponownie do wyrośnięcia na 30 min.
Zdejmujemy ręcznik i palcami wykonujemy głębokie dołki na całej powierzchni obu ciast. Do każdego dołka wlewamy 2 łyżki oliwy. Przykrywamy ponownie i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 min. aby wyrosły do krawędzi foremki.
Odkrywamy ciasto i zraszamy wodą, dodajemy cienko pokrojoną paprykę i posypujemy dużą ilością soli morskiej.
Pieczemy 20-25 min. w rozgrzanym piekarniku, aż wyrośnie i nabierze złocistej barwy.
Możemy skropić pozostałą oliwą z oliwek.
Czekamy aż ostygnie, podajemy tego samego dnia lub zawijamy i zamrażamy.
Voilà.
Pyszotka :)
Ten uroczy kubek ze zdjęcia znajdziecie w naszym sklepie internetowym, który od soboty jest już otwarty. Rozchwytywany był na Targach i została tylko jedna sztuka.
Zajrzyjcie, może znajdziecie coś dla siebie!
Kubek: Kolekcja Scarlet Posy, Katie Alice - dostępny w sklepie JoConcept
Talerzyk: Broadhurst, car boot sale - England
Do następnego razu! :)
Uściski,
Joanna
6 komentarze
luuuubie to !! :)
OdpowiedzUsuńe no a miałam już dziś nie jeść a tu.. aż zapachniało!
OdpowiedzUsuńNie chciałam pokrzyżować planów:)
Usuńmmm wygląda pysznie!!!:)
OdpowiedzUsuńidealna, jak z włoskiej foccacerii :)
OdpowiedzUsuńTakie słowa od Ciebie to prawdziwy komplement.
Usuń